torsdag 26 mars 2009

REGION ÅBOLAND

Hej!

Idag hölls presskonferensen kring Audiators rapport om Region Åboland

Här en kort version från den :

Det finns en del brister och oklarheter i Region Åbolands förvaltning och ekonomi, men några direkta oegentligheter har inte upptäckts.
Rapporten är gjord av Revisionsonsföretaget Audiator på uppdrag av Väståbolands stad och Kimitoöns kommun. Utredningen gäller verksamheten fram till slutet av år 2007.

Orsaken till att kommunerna bad om en utredning var att Region Åboland inte har kunnat betala sina skulder och kommunerna därför vid det här laget i har blivit tvungna att betala nästan 400 000 euro av organisationens lån, som man har gått i borgen för. Enligt Audiators utredning är det delvis svårt att av bokföringen få en klar bild av ekonomin, och den följer inte till alla delar god bokföringssed.

De största problemen orsakas av oklarheter i fråga om mervärdesskatten - en fråga som inte ännu är avgjord.(Besvär inlämnat) I bästa fall kan Region Åboland betala sina skulder, i värsta fall inte. Det kan dock ta flera år innan domstolsbeslutet står klart.

Den ekonomiska situationen förvärrades av att Pargas och Kimito minskade sina betalningar till Region Åboland år 2007 med nästan en kvarts miljon euro. (Pargas lät bli att betala 223.000 euro, Kimito 23.000 euro)

Revisorerna har inte kunnat ta ställning till hur år 2008 har skötts, eftersom det bokslutet inte ännu är klart. Bokslutet ska godkännas av Region Åbolands kommunalstämma i juni 2009.

------

Hur vi ska sköta Region Åboland i framtiden står öppet. Vi har 6 st projekt kvar på Region Åboland i dag - som inte är ändamålsenliga att flytta över till kommunerna. De övriga projekten har antingen avslutats (Projekttiden slut) eller flyttats över till Kimitoön eller Väståboland.

Kimitoöns kommun är nu huvudman för följande f.d RÅ- projekt;

  • Masva
  • Avlopp i Kretslopp
  • Marina II, del II

Projekt kvar på Region Åboland - men projektledarna är med på Kimitoöns utvecklingsenhets möten och utvecklingschefen fungerar som deras förman:

  • Aja (Artists in Archipelago)
  • Museistigen
  • Skördefest

Nästa måndag (30.3) hålls Region Åbolands kommunalstämma , den konstituerande - som bl.a väljer en ny styrelse för RÅ.

Den nya styrelsen får avgöra om vi avvecklar föreningen helt och hållet eller om vi håller kvar den , men med mycket liten verksamhet.

Det är inte förnuftigt att i längden rulla tre olika utvecklingsorganisationer i Åboland (Kimitoöns utvecklingsenhet med 5 ordinarie anställda + projektledarna + en med sysselsättningsstöd anställd, Väståbolands utvecklingsavdelning med 25 ordinarie + projektledarna + ytterligare Region Åboland)

Region Åboland har ingen anställda idag.

Ansvaret, namnteckningsrätten för föreningen handhas sedan årskiftet av min kollega Mikael Grannas i Väståbolands stad och undertecknad. Vi agerar även ordföranden i många av projektenas styrgrupper enligt principen att Kimitoön är ordförande för Västs projekt och tvärtom.

Vi samarbetar alltså tätt - Kimitoön och Väståboland.

Så ska det vara!

Skön torsdagskväll

- utvecklingschefen

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag skulle söka information på Kimitoöns webbsida och upptäckte samtidigt den här bloggen. Vilket bra initiativ och ett ypperligt sätt för kommuninvånarna att få reda på vilka utvecklingsprojekt som är på gång.
    Lycka till för ert arbete!
    Päivi

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Vad roligt med blogg. Men lite rättelser får man kanske komma med? RÅ har ju visst anställda ännu! På pappret åtminstone.

    Skön arbetsvecka!
    S

    SvaraRadera