onsdag 18 mars 2009

TANKAR FRÅN KONGRESSEN AVLOPP & KRETSLOPP I LINKÖPING SOM ANNALENA DELTOG I

Den 2-3 .3 pågick rikskonferensen Avlopp&kretslopp i Linköping, Sverige. Konferensen ordnas årligen och samlade detta år 320 deltagare från olika delar av Sverige. Den svenska lagstiftningen som berör avloppsvatten skiljer sig till en del från den Finska. I Sverige grundar sig lagen på miljöbalken (motsvarar vår miljöskyddslag) och under den har Naturvårdsverket utfärdat sk Allmänna råd. De Allmänna råden ger rekommendationer till kommuner om vilka gränsvärden för rening av avloppsvatten som gäller för olika typer av områden. Normal nivå följs då naturen inte är så känslig. Hög skyddsninvå tillämpas tex på strandområden där naturen är känslig. Noteras bör att all lagstiftning ställer höga krav på återvinning av näringsämnen och kretslopp. Detta tillämpas i praktiken i de flesta kommuner i Sverige. Som exempel kan nämnas från en studie gjord av Avfall Sverige (som är branschorganinsation för avfallsahntering och och återvinning) under åren 2007-2008. Ur studien framgår hur många kommuner som har system för återföring av näring till odlad mark. Resultaten visar att 9% av kommunerna har system där humanurin kan återföras och 11 % av kommunerna kan återföra latrin (toalettavloppsvatten).

Även om tex 9 % inte är en skyghög siffra bör vi notera att dessa är kommuner som har system för kretslopp –ytterligare finns lokala jordbrukare som har ordnat hanteringen och spridningen av tex humanurin till odlingsmark. På frågan om de kommunala avfallsplanerna innehåller återföring av avloppsfraktioner från små avlopp till lantbruk har 33 % av kommunerna svarat ja( 67% nej).
Under dagarna nämndes flere gånger HELCOM:s miljömål om att 60 % av fosforföreningar i avlopp bör återföras till produktiv mark, varav minst hälften till åkermark framtill år 2015. Detta har lett till en omfattande diskussion om bla utnyttjande av avloppsslam på odling. Problem uppstår då slam från större reningsanläggningar innehåller bla metaller så som kadmium, läkemedelsrester och andra icke önskvärda komponenter. Svenskt vatten och dess medlemmar har infört sertifiering av avloppsslam, RECVAQ. Flere större bla rötningsaanläggningar har fått sitt slam sertifierat enligt REVAQ för att sträva till att uppnå miljömålen.
Sverige har en annorlunda syn på avlopp än Finland. Jag tror vi i Finland behöver öppna en diskussion där mer energi sätts på återföring av näringsämnen till odling än vad som görs idag. Genom att ta bra exempel från våra grannar och förankra miljöproblemen hos hela befolkningen har vi möjlighet att få verkliga resultat för vår miljö och natur –som vi bara lånar av våra barn.
För mer informtion om kongressen: www.avloppsguiden.se/avloppkretslopp/doku2009.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar