fredag 20 mars 2009

Mera bioenerig till Kimitoön, seminarium på kommande

Det torde stå helt klart att energianvändningen i samhället måste förändras snabbt, bort från fossila bränslen mot mera hållbara lösningar. Som en del av en helhetsmodell för att tackla detta har Finland gått in för att öka andelen bioenergi från nuvarande ca 30 % till 38 % fram till år 2020, alltså på 12 år.


Det här ger en möjlighet för landsbygden att profilera sig i energifrågor, och vad kan vi då göra på Kimitoön? Redan nu producerar vi en del bioenergi, främst i form av vedeldning i olika form, allt från enskilda hushålls pannor till värmeanläggningen i Kimito. Glädjande är att det därtill har installerats ett par pannor av ”byastorlek” den senaste tiden på ön, flera sådana behövs. Nationellt räknar man med att träbränsle fortsättningsvis är den energiform som mest skall öka, med upp till en tredubbling från vad vi har i dag.


Vindmöllorna på Högsåra är ett annat exempel på fördomsfria initiativ som befrämjar målsättningen.


Ett tredje alternativ är biogas, som i t.ex. Sverige är klart längre hunnet än hos oss. Biogas har tidigare diskuterats som en komplettering till fjärrvärmenätet i Kimito centrum och nu kunde tiden vara mogen för ett sådant verk. Det här motiverar vi med att det finns såväl ett behov av tilläggsenergi som råvara för att göra denna gas. Därtill är några avgörande förändringar på kommande, som gör biogas till ett attraktivt alternativ. Staten stöder, på grund av den höjda målsättningen för bioenergi, investeringar i biogas. Tariffer för försäljning av el över riksnätet diskuteras och införs antagligen nästa år i Finland. Detta är avgörande för ett bigasverks lönsamhet, eftersom en del av den producerade energin kan och bör omvandlas till el. En tredje förändring är möjligheten att använda vass som en av råvarorna för biogasen. Nu börjar det vara tekniskt möjligt att ta tillvara vassen och därmed också en betydande mängd näring som rinner ut i våra vattendrag. Biogas befrämjar också en lokal cirkulation av flera typer av avfall som annars måste transporteras bort från ön till dyra kostnader.


För att ge mera information och samtidigt bedöma huruvida vi på allvar kan satsar på att få en biogasanläggning till Kimitoön. kommer vi att ordna ett seminarium om biogas i Villa Lande den 15 april. Biogas är i dag en källa för värme och el, men kan också användas som fordonsbränsle om Finland i större utsträckning går in för det. Kanske vi här kan skjuta startskottet för en vision om att göra Kimitoön självförsörjande på enregi?


Mats

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar