torsdag 2 april 2009

Mera samarbete mellan företagsvärlden och utbildningen

Jag besökte i veckan utvecklingscentralen för funktionella livsmedel, som hör till Turun yliopisto samt Turun ammattikorkeakoulus avdelning för bl.a. livsmedelshygien. Dessa inrättningar hade bjudit in företagsrådgivare för att berätta om sin beredskap att samarbeta med i detta fall livsmedelsföretag.

Det var intressant att se hur stor vikt undervisningen och forskningen lade vid att skapa kontakter till företagsvärlden och förstås också erbjuda sitt kunnande och den småskaliga utrustning som används i undervisningen för att företag sakall kunna testa sina produkter och utveckla dessa. Det här är någontig som kunde användas i mycket högre grad än hittills, jag tror att alla företag inte ännu känner till möjligheterna. Inom livsmedelsbranschen gäller detta också små föertag.

Åboland finns dessutom nära Åboregionen med många högskolor och universitet, både svensk- och finskspråkiga, och som verkar inom många olika branscher. Alla skolor har experter som har goda möjligheter att samarbeta t.ex. i produktutveckling eller i form av slutarbeten. Det gäller bara för näringslivet att ta kontakt och kasta fram idéer och förslag.

Utvecklingscentralen jag nämnde om i början hör till ett av klustren inom det kompetensklusterprogram (www.oske.net) ) som stasrådet har tillsatt med tanke på att utveckla spetskunnande inom olika områden, t.ex. just funktionella livsmedel. Vi har alltså här i landet och också nära oss högt specialiserade mänskor som gärna samarbetar med företag som vill utveckla sig, det är bara att ta för sig.

Mats

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar