onsdag 24 juni 2009

Algblomning och sommar

I måndags upptäcktes blågröna alger i Dragsfjärden. Man kan spekulera i varför blomningen i år är såhär tidig trots att det varit rätt kallt. Min egen tanke är att det regnat väldigt mycket och på så vis har mycket näringsämnen runnit ut i sjöar och hav.

Blomningen har väckt uppståndelse och kommunen har fått stå till svars för att Dragsfjärden mår dåligt.

I motsats till vad många tror har inga åtgärder som kommunen tidigare gjort ändrat. Luftningen av sjön och provtagningen fortsätter. Luftningen går ut på att syre pumpas ner i de djupaste delarna av sjön för att undvika att näringsämnen, främst fosfor, frigörs från bottensediment.

I Söderbybäcken har för 15 år sedan byggts sedimentationsbassänger. Här har arbetsgruppen för sjön Dragsfjärden varit aktiv och inlett ett sammarbete med WWF. WWF har ett Våtmarksprojekt med målsättning att minska belastning från bäckar och åar till Östersjön. Vi har dock lyckats få WWF att även intressera sig för sjön och den stora dammen skall i sommar byggas om till en våtmark. Våtmarken fungerar i regel effektivare än dammar eftersom växtlighet i våtmarken både stoppar fasta partiklar och tar upp näringsämnen.

I Västanfjärd fungerar föreningen Västanfjärds vikar som under flere år arbetat med att planera åtgärder för tillrinningen till vikarna. WWF kommer här också att delta i förverkligande av åtrgärderna. Den första är bäcken som rinner ut i Bredviken.


Vi kan alla vara med i talkot för att minska näring som hamnar vattendrag
-mitt första tips -"kissa inte i havet". En liter kiss göder i kg alger -tänk på det!

Det andra är att: -se över era avlopp -både om ni befinner er vid skärgårdshavet eller vid något annat vattendrag.

Kommunen gör sitt -bygger ut kommunalteknik (kolla och kommentera Utvecklingsplanen som just nu är till påseende i kommunkanslierna och bibliotekerna på ön) och sköter luftning i Dragsfjärden.
Aktiva förbättrar Söderbybäckens dammar samt förverkligar åtgärder i Västanfjärd.

Då alla gör sitt, istället för att skylla på någon annan, kan vi verkligen göra något för våra vattendrag!

Jag önskar er alla en skön sommar vid vattnet !!

Annalena , "stanfjärds gamla kisitant"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar