onsdag 10 juni 2009



Biobesök

I går besökte en grupp från ön både Biolan och Biovakka. Hos Biolan ville vi särskilt bekanta oss med det nya kontoret som är under byggnad. Det är fråga om en mycket speciell byggnad i korsvirkesstil med vasstak. Det var inspirerande att se att det finns mänskor som vill pröva på trä och andra naturmaterial också i större skala och för företagsbruk.

Biovakka handlar ju om biogas. Där såg vi hur en stor anläggning fungerar och fick höra vilka alternativ det finns att göra något av den processerade massan. Det finns goda möjligheter att i stor skala förvandla massan till lätt använt gödsel. Vi hann också diskutera vad de på Biovakka gör med massan från reningsverken. Detta är ju en aktuell fråga eftersom det inte är självklart att det är en produkt som passar som gödsel i livsmedelsproduktionen.

Med tanke på biogas för Kimitoön är Biovakka en för stor enhet att jämföra med, men gav i alla fall en syn på hur lönsamheten kan beräknas och uppfattas ur olika synvinklar. Hos dem utgick man från att lönsamheten uppstår vi de portavgifter de tar för allt material de processerar.

Efter resan har vi igen lite mera underlag för att fundera hur vi kan utveckla biogasenergi för Kimitoön.

Mats

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar